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Abstract: 

Section 61.150 (a) (3) requires that asbestos-containing waste material be kept adequately 
wet. Asbestos-containing waste material as applied to demolitions and renovations includes 
regulated asbestos-containing waste materials and materials contaminated with asbestos 
(including disposable equipment and clothing). Category I or Category II nonfriable ACM 
that has been contaminated by RACM and which cannot be decontaminated (e.g., building 
debris in a pile contaminated with RACM), must be treated as asbestos-containing waste 
material. 

Letter: 

Ms. Ann Bieller, Area Manager

Environmental Management

Southwestern Bell Telephone

Procurement Organization

500 North Broadway, Room 1400

St. Louis, Missouri 63102


Dear Ms. Bieller:


This letter is in response to your January 28, 1992 letter requesting a clarification of 40 CFR 

61.150(a)(3) as it relates to 61.145(c)(1)(i) and (iv), of the Asbestos NESHAP Revision; 

Final Rule, dated November 20, 1990. 


In your letter, you present your understanding that there are no special requirements for 

adequately wetting Category I or Category II nonfriable asbestos-containing material (ACM) 

during the course of a demolition or renovation if it does not meet the definition of regulated 

asbestos-containing material (RACM). You also state that this conclusion is further 

supported by 61.150(a)(5), until 61.150(a)(3) is taken into consideration. Section 

61.150(a)(3) requires, "for facilities demolished where RACM is not removed prior to 

demolition according to 61.145(c)(1)(i),(ii),(iii) and (iv) or for facilities demolished according 

to 61.145(c)(9), adequately wet asbestos-containing waste material at all times after 

demolition and keep wet during handling and loading for transport to a disposal site." You 

question the correctness of the 61.150(a)(3) reference to 61.145(c)(1)(i) and (iv). 


Section 61.150(a)(3) correctly cites

61.145(c)(1)(i),(ii),(iii) and (iv). It is required under 61.150(a)(3) that asbestos-containing 

waste material be kept adequately wet. Asbestos-containing waste material as applied to 

demolitions and renovations includes RACM waste and materials contaminated with 

asbestos including disposable equipment and clothing. Category I or Category II nonfriable 

ACM that has been contaminated by RACM, and cannot be decontaminated (e.g., building 

debris in a pile contaminated with RACM) must be treated as asbestos-containing waste 

material. Category I or Category II ACM that does not meet the definition of RACM after a 

demolition or renovation, and is not contaminated with RACM, is not asbestos- containing 

waste material and is not subject to the wetting requirement of 61.150(a)(3). 


If, after a demolition, material left in the facility

according to 61.145(c)(1)(i) or (iv) is intentionally ground-up (such as by repeatedly running 

over the debris with a bulldozer to compact the material), then 61.150(a)(3) applies. The 

material must be adequately wetted and kept adequately wet during collection and transport 

to a site or facility operated in accordance with 61.154 or 61.155. However, if the bulldozer 

is moving the debris or picking it up to be put in a vehicle and inadvertently runs over 

Category I material, then it is not subject to the NESHAP standard. 


Category I or II nonfriable ACM that is not subject to

61.150(a)(3) would still have to be disposed of in a landfill that accepts building debris, in a 

landfill that operates in accordance with 61.154, or at a facility that operates in accordance 

with 61.155. This waste material would not be allowed to go to any facility that would sand, 

grind, cut or abrade the non-RACM waste or otherwise turn it into RACM waste (such as a 

cement recycling facility). In addition, if Category I or II nonfriable ACM is sanded, ground, 

cut or abraded during disposal at a landfill, before it is buried, it is subject to the NESHAP. 


This response has been coordinated with EPA's Office of

Enforcement and with the Emission Standards Division of the Office of Air Quality Planning 

and Standards. If you have any questions, please contact Tom Ripp of my staff at (703)308­

8727. 


Sincerely,


Richard Biondi, Acting Director Stationary Source Compliance Division Office of Air Quality 

Planning and Standards 


cc: Sims Roy, ESD (MD-13)

Omayra Salgado, SSCD (EN-341W)

Scott Throwe, SSCD (EN-341W)

Charlie Garlow, OE (LE-134A)

Regional Asbestos NESHAP Coordinators



